Czy można jeść karpia? Jak smakuje oraz jak go przyrządzić?

Photo of author

Autor: Mateusz

W Wielkiej Brytanii i w całej Europie karp jest wysoko ceniony jako doskonała ryba sportowa, a setki, jeśli nie tysiące łowisk są zapełnione karpiami. W przeciwieństwie do łowisk pstrągów, które również są liczne w Wielkiej Brytanii i Europie, te łowiska karpiowe są przeznaczone wyłącznie do sportowego wędkowania na zasadzie złów i wypuść.

Ale dlaczego tak jest?

Dlaczego karp jest jedzony w całej Europie i niektórych częściach Azji, ale jest ściśle unikany w Wielkiej Brytanii?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, zbadamy, czy karpie są jadalne i dlaczego rodzina karpi jest postrzegana tak różnie na całym świecie pod względem jadalności.

Krótką odpowiedzią jest TAK, karpie są w 100% jadalne i jeśli są odpowiednio przygotowane, mogą dostarczyć smacznego posiłku.

W krajach europejskich, takich jak Polska, Słowacja i Czechy, karp jest tradycyjnie jedzony na kolację wigilijną. Do dziś niektóre rodziny kupują karpia i trzymają go żywego w wiadrze lub wannie aż do świąt, kiedy jest gotowany i spożywany.

W tym artykule przyjrzymy się historii rodziny karpi, ich pochodzeniu oraz jak różne kraje postrzegają te ryby w skrajnie sprzeczny sposób pod względem ich spożycia.

Jak smakuje karp?

Krótka historia wędkarstwa karpiowego

Dlaczego wędkarze w Wielkiej Brytanii uprawiają wędkarstwo karpiowe głównie dla sportu, podczas gdy w Europie są one często zabierane do domu na kolację? Karpie były szczególnie hodowane w klasztorach około XIV-XV wieku, ponieważ stały się cenionym źródłem białka podczas okresów postu chrześcijan. W tym czasie prowadzono selektywną hodowlę, co doprowadziło do powstania karpia, jakiego znamy dzisiaj.

Różne rodzaje karpi były hodowane w tych czasach i nadal są hodowane w stawach w całej Europie w celu dostarczania żywności ludności. Jest to zupełnie inne podejście niż w Wielkiej Brytanii, gdzie spożycie karpia wydaje się całkowicie zaniknąć na rzecz sportowego wędkowania. Szacuje się, że około 2,3 miliona wędkarzy w Wielkiej Brytanii łowi karpie, ale rzadko słyszy się o ludziach jedzących swoje zdobycze, co jest bardzo źle widziane lub wręcz nielegalne.

W Chinach i niektórych częściach Azji karpie były hodowane od ponad 2000 lat jako bogate źródło białka, co trwa do dziś, gdzie karpie można znaleźć na wielu targach, w sklepach i w menu.

A jak jest w Stanach Zjednoczonych? To zupełnie inna historia. Karpie w USA mają niezwykle złą reputację jako ryby do wędkowania, a jeszcze gorszą jako źródło pożywienia. W wielu przypadkach ludzie polują na karpie łukiem, starając się ograniczyć ich populację, ale z pewnością nie rozważają zabierania ich do domu na obiad.

Czy karp może smakować dobrze?

Jeśli zastanawiasz się nad spróbowaniem karpia, z pewnością chcesz wiedzieć, jak smakuje. Ponieważ karp nie jest powszechnie spożywany w kulturach brytyjskiej i amerykańskiej, odpowiedź może się różnić w zależności od osoby. Smak karpia zależy od jego pochodzenia, sposobu przygotowania i gotowania.

Dobrze przygotowany karp z czystej wody często smakuje podobnie do łososia lub suma. Karp jest tłustą rybą, co może wpływać na jego smak po ugotowaniu, i wiele osób opisuje ten smak jako „błotnisty”. Gdy karp jest odpowiednio przygotowany, mięso będzie białe, kruche i ogólnie może być smaczne bez dominującego „rybiego” smaku.

Aby zachować dobre smaki i pozbyć się złych, warto natychmiast po złowieniu umieścić rybę w lodzie, co ogranicza przepływ krwi do mięsa żeber. Karpie jedzą dużo roślinności w wodach, co oznacza, że mogą spożywać dużo zanieczyszczeń, jeśli jakość wody, w której żyją, jest niska. Będzie to miało duży wpływ na smak ryby, więc jeśli planujesz zjeść swoją zdobycz, upewnij się, że łowisz ją z czystego źródła wody, aby uniknąć złych smaków.

Linie krwi, które tworzą linie boczne karpia, powinny być usunięte przed gotowaniem ryby, ponieważ to one nadają karpiowi błotnisty i rybi smak, którego należy unikać. Starsze i bardziej dojrzałe ryby będą generalnie większe, a ich smak może być silniejszy niż małych, młodszych ryb, ale to nie oznacza, że nie powinny być spożywane.

Jednym z głównych problemów z jedzeniem karpia są kości. Te ryby mają wiele małych żeber, które mogą być niezwykle nieapetyczne. Konsensus jednak jest taki, że karp może smakować dobrze, jeśli uda ci się przebrnąć przez kości w filecie.

Jak przygotować karpia do gotowania?

Skrobanie

Podobnie jak w przypadku każdej innej ryby, faza przygotowania jest kluczowa, aby ryba była gotowa do gotowania i aby zapewnić, że jak najwięcej dobrego mięsa zostanie zachowane, a wszystkie części o złym smaku usunięte. Łuski karpia są dość duże w porównaniu z innymi gatunkami ryb i mogą być trudne do usunięcia. Aby zacząć skrobanie ryby, naciśnij duży, ostry nóż mocno na ogon karpia i zacznij pracować w kierunku głowy ryby, utrzymując nacisk, aż wszystkie łuski zostaną usunięte.

Twój nóż powinien pozostać pod łuskami, gdy przesuwasz się w kierunku głowy karpia, co powinno usunąć łuski w tym procesie. Po skrobaniu dokładnie spłucz rybę, aby usunąć wszystkie łuski przylegające do ciała i oczyścić ciało karpia.

Filletowanie

Kolejnym krokiem jest usunięcie filetów z ciała ryby, unikając lub usuwając linie krwi, które nadają zły smak. Użyj bardzo ostrego noża do tego kroku. Naciśnij nóż za skrzelami ryby i przesuń nóż wzdłuż kręgosłupa, aż dojdziesz do ogona. Nóż powinien prowadzić się wzdłuż grubych żeber karpia, co powinno pomóc w cięciu. Staraj się fileować rybę jak najbliżej kręgosłupa, aby zachować jak najwięcej smacznego mięsa.

Gdy filetowanie zostanie zakończone po obu stronach, następnym krokiem jest usunięcie linii krwi. To zestaw nerwów, które tworzą linie boczne ryby, które zobaczysz jako ciemną linię na filetach. Po prostu odetnij to i upewnij się, że nie ma więcej linii krwi na twoim mięsie.

Po filetowaniu dokładnie umyj filety i albo szybko je gotuj, albo umieść z powrotem na lodzie, aby uniknąć zmiany smaku.

Podsumowanie

Karpie są postrzegane bardzo różnie na całym świecie – od wspaniałej ryby sportowej w Wielkiej Brytanii i Europie, po rybę o złej reputacji w USA. W wielu miejscach w Europie i Azji karp jest powszechnie spożywany, a teraz wiesz, że tak, karp jest w pełni jadalny i może smakować naprawdę dobrze.

Mimo że karp prawdopodobnie nigdy nie stanie się stałym elementem kuchni amerykańskiej, może to pomóc w zmniejszeniu liczebności tych inwazyjnych ryb w kraju. Jeśli próbowałeś karpia wcześniej i chciałbyś dodać jakieś dodatkowe informacje, śmiało zostaw komentarz, a ja na pewno odpowiem!

Dodaj komentarz